«Γείτονες» Sasiedzi, Isaac Cordal

Οι μικροσκοπικές φιγούρες ανθρώπων από τσιμέντο του Isaac Cordal εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Συχνά απαρατήρητες από τους περαστικούς τοποθετούνται προσεκτικά από τον Cordal στα πιο συνηθισμένα αλλά και απρόσιτα μέρη της πόλης, όπως στις στάσεις λεωφορείων, σε υδρορροές, σε στέγες κτιρίων, στον δρόμο. 

O Isaac Cordal με έδρα το Λονδίνο, από το 2006 ειδικεύεται στην μικρογλυπτική του δρόμου. Με το έργο «Cement Eclipses», ο Cordal δημιουργεί, από μικρά τσιμεντένια γλυπτά, σκηνές από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή ή από τραγικά γεγονότα τα οποία και φωτογραφίζει. Οι εφήμερες μινιατούρες γίνονται πιο οικείες και συμπαθείς μέσω της φωτογραφίας, η οποία δεν λειτουργεί ως ένα μέσο καταγραφής των έργων του, αλλά δίνει νέες αφηγηματικές δυνατότητες στην προσέγγιση των θεμάτων του.

Οι εικόνες που διαμορφώνει σε αστικά περιβάλλοντα, εγείρουν προβληματισμούς για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την εξουσία, τις επιπτώσεις στο κλίμα, τη μοναξιά και την υποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η γλυπτική εγκατάσταση «Sasiedzi» που στην πολωνική γλώσσα σημαίνει γείτονες παρουσιάστηκε στην πόλη Lodz της Πολωνίας τον περασμένο Ιούνιο του 2015. Ο Cordal τοποθέτησε τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια στον χώρο της γειτονιάς, ενός τόπου που συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της εγγύτητας. Η γειτονία, ο κοινός τόπος, που καθημερινά διαβιώνουν και συνυπάρχουν οι άνθρωποι δεν προϋποθέτει και τη μεταξύ τους επικοινωνία, καθώς οι γείτονες παραμένουν απομονωμένοι και επικοινωνούν με την χρήση τεχνολογίας. 

Ο Cordal σχολιάζει τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, την έλλειψη φυσικής επικοινωνίας και την προσκόλληση σε μια ψηφιακή, η οποία συνιστά μια μορφή απομόνωσης ακόμη και αν αυτή διεξάγεται σε εξωτερικούς χώρους.

Isaac Cordal cementeclipses.com