Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικονογράφηση του Walter A. Weber

Τα δάση της Ινδονησίας και της Νέας Γουινέας αποτελούν ένα πρόσφορο φυσικό περιβάλλον για την επιβίωση και διαιώνιση των πανέμορφων και σπάνιων πουλιών του παραδείσου (Birds of Paradise). Διακρίνονται σε τριάντα εννιά είδη, και το καθένα διατηρεί τα δικά του ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη συμπεριφορά που αναπτύσσουν κατά το ζευγάρωμα τους. Τα αρσενικά πουλιά για να προσελκύσουν και να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά επιδίδονται σε επιτηδευμένες κινήσεις, σχεδόν χορευτικές, και με την κίνηση των πολύχρωμων και περίτεχνων φτερών τους μεταβάλλουν το περίγραμμα του σώματος τους, σε ένα νέο σχήμα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πουλί του παραδείσου -Lophorina superba - το οποίο μετατρέπεται μέσο των φτερών του σε ένα δίσκο που μοιάζει με χαμογελαστό πρόσωπο.

Η μεταμόρφωση των αρσενικών παραδείσιων πουλιών κατά το ερωτικό κάλεσμα συνιστά μια αριστοτεχνική επίδειξη των ικανοτήτων τους, και μια ιδιαίτερη πρακτική στην εξέλιξη της αναπαραγωγής τους. Οι ήχοι, οι φιγουρες και οι κινήσεις που ενσωματώνουν σε αυτή την διαδικασία, υπακούν σε ένα θέαμα χορευτικό και ρυθμικό, που μοιάζει με παράσταση. Ένας εντυπωσιακός χορός που τίθεται κάθε φορά σε εφαρμογή για να κεντρίσει την προσοχή του θηλυκού και συνδέεται άρρηκτα με την αναπαραγωγή του είδους.

Την κίνηση, την συμπεριφορά και τα ιριδίζοντα χρώματα των παραδείσιων πουλιών απεικόνισε στην εικονογραφημένη του σειρά πορτραίτων για εξωτικά πουλιά και ο Αμερικανός εικονογράφος Walter Alois Weber. Ακούραστος παρατηρητής και εικονογράφος των άγριων ζώων και πουλιών, εργάστηκε για πολλά χρονιά ως στενός συνεργάτης του περιοδικού National Geographic, και οι εικονογραφήσεις του έγιναν ιδιαίτερα γνωστές από το 1939 έως το 1968.

Το ζωγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε αναπαραστάσεις αρκούδων, αγριόγατων, σκύλων, καθώς και σε πορτραίτα θηλαστικών, ερπετών και πουλιών. Η ζωγραφική του Weber διακρίνεται για τη ρεαλιστική και αληθοφανή προσέγγιση στον τρόπο αναπαράστασης των άγριων ζώων και πτηνών. Οι εικονογραφήσεις των παραδείσιων πουλιών παρουσιάζουν με ρεαλιστική διάθεση και ακρίβεια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των εξωτικών πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι πίνακες του Weber αναδεικνύουν τόσο την ποικιλομορφία των σχημάτων και των χρωμάτων των πουλιών, όσο και πιο απρόσιτες πτυχές της συμπεριφοράς τους, οι οποίες κατά την απεικόνισή τους καθίστανται εύθραυστες και ευμετάβλητες.

Φωτογραφίες - National Geographic: animals.nationalgeographic.com

Video: Μια εισαγωγική παρουσίαση των παραδείσιων πουλιών από τον βιολόγο Ed Scholes και τον φωτογράφο Tim Laman

Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικόνες του Walter A. Weber
The twelve-wired bird-of-paradise
Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικόνες του Walter A. Weber
Birds-of-Paradise
Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικόνες του Walter A. Weber
The Sicklebills
Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικόνες του Walter A. Webe
The magnificent Riflebird
Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικόνες του Walter A. Webe
Ribbon-Tailed Astrapia
Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικόνες του Walter A. Webe
The Blue Bird-of-Paradise