Μουσείο Ορσέ - Η Κεντρική Αίθουσα

Μουσείο Ορσέ (Musée d'Orsay)

Το Μουσείο Ορσέ (Musée d'Orsay) βρίσκεται στο Παρίσι στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα απέναντι από τον Κήπο του Κεραμεικού (Tuileries Gardens), και στεγάζεται από τη δεκαετία του '80 στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό, Gare d'Orsay. Ο σταθμός κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900, και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βικτόρ Λαλού (Victor Laloux). Έως την τελική του μετατροπή σε μουσείο τέχνης, το οποίο λειτούργησε επίσημα το 1986 με την ονομασία Μουσείο Ορσέ, οι χώροι του σταθμού Orsay χρησιμοποιηθήκαν κατά καιρούς για να εξυπηρετήσουν διάφορους σκοπούς. Άλλοτε ήταν κέντρο αλληλογραφίας που έστελνε δέματα σε αιχμάλωτους πολέμου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και άλλοτε πάλι χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες ταινίες, όπως στην μεταφορά του μυθιστορήματος «Η Δική» του Φραντς Κάφκα σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς.

Το Μουσείο Ορσέ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης της Ευρώπης. Στην συλλογή του διαθέτει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, γραφικών τεχνών και φωτογραφίες, κυρίως της Γαλλικής Τέχνης (1848-1914). Επίσης, στο Μουσείο Ορσέ εκτίθενται η μεγαλύτερη συλλογή έργων ιμπρεσιονιστών και μετα-ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, συμπεριλαμβανομένων των Μονέ, Μανέ, Ντεγκά, Ρενουάρ, Σεζάν, Σερά, Βαν Γκογκ.

Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται το επιβλητικό ρολόι - Musée d'Orsay Clock - , που σχεδιάστηκε από τον Victor Laloux και βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του μουσείου.

Musée d'Orsay www.musee-orsay.fr