Deutsches Museum

Το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας και διαθέτει μια τεράστια συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 28.000 εκθέματα στα πεδία της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το Γερμανικό Μουσείο ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου  του 1903 με πρωτοβουλία του Oskar von Miller στα πλαίσια μίας συνάντησης του Συνδέσμου Γερμανών Μηχανικών (VDI), ενώ το πλήρες του όνομα είναι: Γερμανικό Μουσείο των Αριστουργημάτων των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας.  

Το 1925 άνοιξε το κεντρικό κτίριο του μουσείου που βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στον ποταμό Isar, ενώ αργότερα μετονομάστηκε, το νησί των Μουσείων (Museumsinsel). Επίσης, το μουσείο διαθέτει και αλλά τρία παραρτήματα, το Flugwerft Schleißheim, το Deutsches Museum Verkehrszentrum που επικεντρώνεται στις τεχνολογίες μεταφορών και το Deutsches Museum στην Βόννη που εστιάζει στην γερμανική τεχνολογία, αλλά και στις εξελίξεις στην έρευνα και την επιστήμη μετά το 1945.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το μουσείο υπέστη εκτεταμένες ζημίες σε κτίρια και εκθέματα του, ενώ οι εργασίες για την ανακαίνιση του ξεκίνησαν μετά την λήξη του πολέμου. Μία σημαντική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού συγκροτήματος καθώς και των εκθεσιακών τμημάτων του ξεκίνησε το 2008 με σκοπό να ενισχύσει τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς στόχους του μουσείου και να προωθήσει την γνώση για τις παλιότερες και νέες τεχνολογίες, την σύγχρονη έρευνα, καθώς και τον ρόλο και την σημασία της, στην πρόοδο και εξέλιξη της ανθρωπότητας.  

Οι εκθεσιακές ενότητες του Γερμανικού Μουσείου περιλαμβάνουν τις φυσικές επιστήμες, τα υλικά και την παραγωγή, την ενέργεια, τις μεταφορές, μια σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων και τις νέες τεχνολογίες, όπως την Νανοτεχνολογία, την Βιοτεχνολογία, την ρομποτική κ.α. και εκτείνονται συνολικά σε πενήντα πτέρυγες, καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 73 000 τετραγωνικών μέτρων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι προσεγμένες αναπαραστάσεις με ομοιώματα ανθρώπων που αναβιώνουν και αφηγούνται την ιστορία των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων των προηγούμενων δεκαετιών, προσφέροντας στον επισκέπτη μια εποπτική ματιά για το τεχνολογικό παρελθόν της Γερμανίας και της Ευρώπης. Στις εκθεσιακές πτέρυγες των νέων τεχνολογιών, όπως της Νανοτεχνολογίας και της Βιοτεχνολογίας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις νέες εξελίξεις γύρω από την επιστημονική έρευνα, οι οποίες θέτουν εκ νέου ερωτήματα σε σχέση με τις αξίες τις κοινωνίας και το φυσικό περιβάλλον. Ενώ, παράλληλα μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τους επιστήμονες να εργάζονται στο ανοιχτό εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του μουσείου, ενώ το εργαστήριο επισκεπτών DNA είναι διαθέσιμο στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εκτελέσουν πειράματα με τη καθοδήγηση νέων επιστημόνων. 

Επίσης, στα ιστορικά εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγονται: το πρώτο μηχανοκίνητο αεροσκάφος από τους αδελφούς Ράιτ, το U1 υποβρύχιο, ο πρώτος προγραμματιζόμενος υπολογιστής του κόσμου (Conrad Zuse της Z3) κ.α., ενώ αξιοσημείωτη είναι και η επιβλητική αίθουσα του Hall of fame του Γερμανικού Μουσείου με προτομές και πορτρέτα σημαντικών επιστημόνων και εφευρετών, οι οποίοι συνέβαλλαν στην πρόοδο των τεχνολογικών ανακαλύψεων και εφευρέσεων.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του Γερμανικού Μουσείου στον τομέα της έρευνας, ο οποίος συνδέεται με την συλλογή, την έκθεση και τις εκπαιδευτικές δράσεις του μουσείου. Η έρευνα εστιάζει στην συλλογή των αντικειμένων και τη ακαδημαϊκή τεκμηρίωση τους, στην ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, την σχέση της επιστήμης με το κοινό για τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και την δημόσια κατανόηση της έρευνας και τη μουσειολογική έρευνα. Το μουσείο αποτελεί ένα κέντρο έρευνας στο οποίο συμμετέχουν επιστημονικές ομάδες που διεξάγουν έρευνα στα διάφορα τμήματα του μουσείου, ενώ παράλληλα το μουσείο συνεργάζεται με ακαδημαϊκά τμήματα της πόλης, υποστηρίζοντας τα σε επίπεδο διδασκαλίας, αλλά και με το κέντρο του Μονάχου που μελετά την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας (MZWTG).

Η βιβλιοθήκη διατηρεί ένα ευρύ φάσμα βιβλίων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα του μουσείου περιλαμβάνει καταλόγους εκθέσεων, επιστημονικές μελέτες, βιβλία που αφορούν τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την τεχνολογία, την σύγχρονη έρευνα, την ζωή και το έργο ερευνητών και εφευρετών, καθώς και μία σειρά βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Επίσης, το μουσείο εκδίδει το δικό του περιοδικό Kultur & Technik  που περιλαμβάνει άρθρα από σημαντικούς επιστήμονες με θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας και την επίδραση τους, στον πολιτισμό και την κοινωνική ιστορία.

Το μουσείο διοργανώνει διαλέξεις με θέματα που αφορούν την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Kerschensteiner Kolleg που βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα του μουσείου. Επίσης, διαθέτει προγράμματα για σχολικές μονάδες, ξεναγήσεις σχολικών τάξεων στα εκθεσιακά του τμήματα, μαθήματα στο εργαστήριο TUMLab (Munich University of Technology) από φοιτητές και επιστήμονες του πανεπιστήμιου, καθώς και διαλέξεις απευθυνόμενες σε νεαρές ηλικίες.

 Deutsches Museum deutsches-museum.de

Φωτογραφίες © Deutsches Museum www.facebook.com

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στις 17-05-2013 στον ιστότοπο Displays of Culture

Deutsches Museum: Το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου
Deutsches Museum: Το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου
Deutsches Museum: Το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου
Deutsches Museum: Το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου
Deutsches Museum: Το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου