Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: ο «Βάρδος του Έιβον»

O Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) υπήρξε από τους σημαντικότερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της Ελισαβετιανής σκηνής. Ο Σαίξπηρ, που θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Αγγλίας, άσκησε σημαντική επίδραση στην αγγλική λογοτεχνία. Γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον της Μεγάλης Βρετανίας. Η πιο πιθανή ημερομηνία γέννησης του, θεωρήθηκε από τους βιογράφους του, η 23 Απριλίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου. Ωστόσο, αμφιλεγόμενη παραμένει η προσωπική ζωή και το έργο του.

Στις τραγωδίες και τις κωμωδίες του Σαίξπηρ αποτυπώνονται με εμβρίθεια οι ανθρώπινες συμπεριφορές, και εικονοποιείται ένα θεατρικό σύμπαν όπου το πραγματικό και φανταστικό στοιχείο συνυπάρχουν. Στην τραγωδία Άμλετ, που χρονολογείται το 1602, ο μονόλογος του νεαρού πρίγκηπα Άμλετ παραμένει ένα αναγνωρίσιμο και πολυερμηνευμένο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένας μονόλογος, ένα εσωτερικό και σύντομο δοκίμιο που εξερευνεί τις ματαιώσεις που συνοδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο νεαρός πρίγκηπας επιστέφει στο παλάτι και όσα του ήταν γνώριμα έχουν αλλάξει άρδην μετά την δολοφονία του πατερά και βασιλιά του. Η διαδοχή στο θρόνο, η πολιτική του ύπαρξη, η οικογενειακή εστία, τα αγαπημένα του πρόσωπα έχουν απωλεσθεί. Ο Άμλετ έχει ηθικά αιτήματα που προσκρούουν στην νέα πραγματικότητα. Από εποχή σε εποχή, ο μονόλογος του Άμλετ ενσαρκώνει και τα αιτήματα των ανθρώπων που συνδιαμορφώνονται από τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες. Ο πολιτικός Άμλετ, ο διανοούμενος Άμλετ, ο σύγχρονος Άμλετ, είναι ένας ήρωας που διαρκώς το περιεχόμενο των λόγων του επιφορτίζεται και επανανοηματοδοτείται από τον ρου της ιστορίας.

Ο Κένεθ Μπράνα (Kenneth Branagh) σκηνοθετεί το 1996 την τραγωδία Άμλετ, μεταφέροντας το έργο στον κινηματογράφο. Ο Μπράνα ασχολήθηκε επισταμένως με την σαιξπηρική δραματουργία, με την ερμηνεία και απόδοση των σαιξπηρικών χαρακτήρων, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Ο μονόλογος: «Να υπάρχω ή να μην υπάρχω», «To be or not to be».
Ερμηνεία: Κένεθ Μπράνα (Kenneth Branagh)

Κεντρική φωτογραφία: Εξώφυλλο της έκδοσης του 1623 με έργα του Σαίξπηρ. Χαλκογραφία του Martin Droeshout.

Chandos πορτραίτο, πιθανώς φιλοτεχνήθηκε από τον John Taylor