Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής Θάλασσας

Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής

Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής ή αλλιώς Tromsøysund Church βρίσκεται στο απομακρυσμένο Τρόμσο (Tromsø) της Νορβηγίας, μιας πόλης που απέχει 350χιλ. βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Ο ναός χτίστηκε το 1965 και τον σχεδιασμό του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Jan Inge Hovig. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του κτιρίου τον καθιστά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα του Τρόμσο, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και η γέφυρα του Τρόμσο.

Η επιβλητική κεντρική είσοδο της δυτική πλευράς του ναού αποτελείται από μια τεράστια γυάλινη πρόσοψη που είναι διακοσμημένη με έναν τεράστιο σταυρό. Στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας, τα βλέμματα κεντρίζει το γυάλινο ψηφιδωτό σχέδιο του καλλιτέχνη Victor Sparre που περιλαμβάνει πολλά σύμβολα συνδεδεμένα με τα θεία. Με το λιτό και σοβαρό στιλ του ναού συναινούν και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά εξαρτήματα, όπως είναι οι μεγάλοι πολυέλαιοι και ο άμβωνας τα οποία αναδίδουν μια αίσθηση αρμονίας. Επίσης προσαρμοσμένο και στην υπόλοιπη αρχιτεκτονική του χώρου είναι το εκκλησιαστικό όργανο του καθεδρικού, το οποίο αποτελείται από 2940 σωλήνες με τον υψηλότερο να πλησιάζει τα 9,6 μέτρα.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο θρησκευτικής έκφανσης, αλλά λειτουργεί και ως χώρος πολιτισμικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, οι οποίες είναι αφιερωμένες κυρίως στην εκκλησιαστική και κλασική μουσική.

 

 Arctic Cathedral www.ishavskatedralen.no

 

Φωτογραφίες ApostolosTovletoglou

 

Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής Θάλασσας
Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής Θάλασσας
Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής Θάλασσας
Ο Καθεδρικός Ναός της Αρκτικής Θάλασσας