Το παραδοσιακό χωριό Bibury: η ομορφιά του Γκλόστερσαιρ

 

«Το πιο όμορφο χωριό της Αγγλίας» Γουίλιαμ Μόρις 

Bibury, Σεπτέμβριος 2014

Το παραδοσιακό χωριό Bibury είναι χτισμένο στην κομητεία Γκλόστερσαιρ (Gloucestershire) του Ηνωμένου βασιλείου. Το βουκολικό τοπίο της περιοχής και  οι καλοδιατηρημένες εξοχικές κατοικίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα καθιστούν τον ιστορικό οικισμό έναν ιδιαίτερα προσφιλή τουριστικό προορισμό. Το χωριό έχει τεθεί υπό την αιγίδα του National Trust, του εθνικού οργανισμού της Αγγλίας που διαχειρίζεται και προστατεύει ιστορικές τοποθεσίες και φυσικά τοπία της χώρας. 

Στην καρδιά του χωριού, το ενδιαφέρον των επισκεπτών αποσπούν οι αγροτικές κατοικίες του Arlington Row που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Οι κατοικίες έως και σήμερα διατηρούν αναλλοίωτη την εικόνα που είχαν τα κτίρια στο παρελθόν. Παρομοίως, το κτίριο του δικαστηρίου που είναι χτισμένο το 1633, η εκκλησιά της Αγίας Μαίρης, το δημοτικό σχολείο και o Μύλος (Arlington Mill)  στον  οποίο οι κάτοικοι επεξεργάζονταν το μαλλί της περιοχής, περιλαμβάνονται στα διατηρητέα κτίρια και αφηγούνται πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής του χωριού.

Περπατώντας στους γραφικούς δρόμους του χωριού, αναμφίβολα, ο διάκοσμος των εξοχικών κατοικιών, τα προαύλια των σπιτιών που περιβάλλουν τους ολάνθιστους κήπους, σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό τοπίο, αναδύουν μια αίσθηση αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση. Μια αίσθηση που παραμένει εν πολλοίς νοσταλγική αλλά και φευγαλέα για τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής. 

 

National Trusthttps://www.nationaltrust.org.uk/bibury

Φωτογραφίες: © Αποστόλης Τοβλέτογλου

Άποψη εξοχικής κατοικίας. Bibury
Λεπτομέρεια της εξωτερικής όψης της εκκλησίας St Mary. Bibury
Εκκλησία St Mary. Bibury
Άποψη αγροτικής αυλής. Bibury
Κατοικίες πλάι στο ποτάμι Coln. Bibury
Αγροικιές κατά μήκος του δρόμου Arlington Row. Bibury
Αγροικιές κατά μήκος του δρόμου Arlington Row. Bibury