Εικαστικές Τέχνες

«Η Ζωή εν τάφω»

Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε το 1890 στο χωριό Συκαμιά Λέσβου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Ο Στρατής Μυριβήλης θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους της γενιάς του ’30. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας το 1949 και προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ. Το 1912, θα σπουδάσει νομικά και φιλολογικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική και τη Νομική σχολή. Ωστόσο, θα διακόψει τις σπουδές του και θα καταταχθεί εθελοντικά στο στρατό, συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου και θα τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι, στη μάχη Κιλκίς-Λαχανά.

Τα πουλιά του Παραδείσου σε εικονογράφηση του Walter A. Weber

Την κίνηση, την συμπεριφορά και τα ιριδίζοντα χρώματα των παραδείσιων πουλιών απεικόνισε στην εικονογραφημένη του σειρά πορτραίτων για εξωτικά πουλιά και ο Αμερικανός εικονογράφος Walter Alois Weber. Ακούραστος παρατηρητής και εικονογράφος των άγριων ζώων και πουλιών, εργάστηκε για πολλά χρονιά ως στενός συνεργάτης του περιοδικού National Geographic, και οι εικονογραφήσεις του έγιναν ιδιαίτερα γνωστές από το 1939 έως το 1968.

Όνειρο και ποίηση: Ένα ψηφιακό ταξίδι στη ζωγραφική του Μαρκ Σαγκάλ

Η οπτικοακουστική έκθεση με τίτλο «Chagall: Midsummer Night's Dreams», (Όνειρο θερινής Νυκτός) διοργανώθηκε απο την εταιρία Culturespaces, με την συμβολή της Επιτροπής Μαρκ Σαγκάλ, και παρουσιάζεται από τις 4 Μαρτίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2017 στο πρώην λατομείο Carrières de Lumières, που βρίσκεται στο χωριό Les Baux στην Κυανή Ακτή της νότιας Γαλλίας.

«Γείτονες» Sasiedzi, Isaac Cordal

Η γλυπτική εγκατάσταση «Sasiedzi» που στην πολωνική γλώσσα σημαίνει γείτονες παρουσιάστηκε στην πόλη Lodz της Πολωνίας τον περασμένο Ιούνιο του 2015. Ο Cordal τοποθέτησε τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια στον χώρο της γειτονιάς, ενός τόπου που συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της εγγύτητας. Η γειτονία, ο κοινός τόπος, που καθημερινά διαβιώνουν και συνυπάρχουν οι άνθρωποι δεν προϋποθέτει και τη μεταξύ τους επικοινωνία, καθώς οι γείτονες παραμένουν απομονωμένοι και επικοινωνούν με την χρήση τεχνολογίας. 

Το Σιντριβάνι Στραβίνσκι

Στην μοντέρνα γειτονιά Μπομπούρ του Παρισιού, η οποία αποτελεί έναν προσφιλή τόπο συνάντησης καλλιτεχνών του δρόμου βρίσκεται η ιδιότυπη κατασκευή του Σιντριβανιού Στραβίνσκι «La Fontaine Stravinsky» με τα δεκαέξι μηχανικά έργα γλυπτικής, που κινούνται και ψεκάζουν νερό.

«Παλίρροια» Rising Tide, Jason deCaires Taylor

sadasdas
Το φυσικό φαινόμενο της Παλίρροιας του Τάμεση στο Λονδίνο αξιοποίησε ο Βρετανός γλύπτης Jason deCairesTaylor για να εγείρει ανησυχίες στους πολίτες για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Η γλυπτική σύνθεση με τίτλο «Παλίρροια», Rising Tide που περιλαμβάνει τέσσερα όρθια άλογα σε φυσικό μέγεθος με τους ιππείς, έχει τοποθετηθεί στον αιγιαλό του ποταμού Τάμεση στην γέφυρα Vauxhall κοντά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Palace of Westminster) μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2015.
Subscribe to Εικαστικές Τέχνες