«Η Ζωή εν τάφω»

 

Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε το 1890 στο χωριό Συκαμιά Λέσβου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Ο Στρατής Μυριβήλης θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους της γενιάς του ’30. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας το 1949 και προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ. Το 1912, θα σπουδάσει νομικά και φιλολογικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική και τη Νομική σχολή. Ωστόσο, θα διακόψει τις σπουδές του και θα καταταχθεί εθελοντικά στο στρατό, συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου και θα τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι, στη μάχη Κιλκίς-Λαχανά.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα καταταχθεί στο 4ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους με το βαθμό του δεκανέα. Θα πολεμήσει στο μακεδονικό μέτωπο συμμετέχοντας στην πολεμική επιχείρηση της προκάλυψης του Μοναστηρίου. Από τις εμπειρίες του στον Μεγάλο Πόλεμο, ο Μυριβήλης θα γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα, τη «Ζωή εν τάφω».

Το 1924, θα δημοσιευτεί η πρώτη έκδοση του έργου με κεντρικό πρόσωπο τον φοιτητή και λοχία Αντώνη Κωστούλα, που καταγράφει στο ημερολόγιό του, τη πραγματικότητα του πολέμου, τον όλεθρο στα πεδία των μαχών και στις καρδιές των ανθρώπων. Η « Ζωή εν τάφω» είναι ένα σημαντικό αντιπολεμικό μυθιστόρημα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, όπου η ρεαλιστική αφήγηση εναλλάσσεται με το λυρικό και επικό ύφος του Μυριβήλη.

Οι ρεαλιστικές εξιστορήσεις για τη φρίκη των χαρακωμάτων, και από την άλλη η αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο, ίσως να συνιστούν τον πιο άμεσο και ευθυτενή τρόπο να συγκροτήσεις μια αφήγηση που στοχάζεται για το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης, ένα αγαθό που οι άνθρωποι που έζησαν και γεννήθηκαν στην Ευρώπη, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα στερήθηκαν ποικιλοτρόπως.

Σκίτσο: πορτραίτο του συγγραφέα σχεδιασμένο στα χαρακώματα της προκάλυψης του Μοναστηριού το 1918 από τον συμπολεμιστή στρατιώτη Μαλούκη

 «Ο λόφος με τις παπαρούνες» (Απόσπασμα από «Η Ζωή εν τάφω»)

Είναι και μια μέρα χαρούμενη μέσα στις άσκημες μέρες της πορείας. Μια μέρα γαλάζια και κόκκινη, με ανοιξιάτικον ουρανό, γεμάτη μαβιά μάτια, κόκκινα αγριολούλουδα και αργά μελαγχολικά τραγούδια.

Ήταν ένας λόφος άλικος από τις παπαρούνες. Ξεκουραζόταν ένα Ρούσικο Σύνταγμα, που τραβούσε κι αυτό για το μέτωπο. Εκεί μας σταματήσανε κ' εμάς. Είχε νερό μπόλικο και πρασινάδα εκεί δίπλα. Στήσαμε πυραμίδες τα όπλα και φάγαμε κοντά τους. Μας σίμωσαν κάτι μεγαλόσωμα παλικάρια με τριανταφυλλιά μάγουλα, με χοντρές μπότες και μπλούζες παιδιάτικες δίχως κουμπιά. Τα πηλίκιά τους είχαν κεραμίδι στενούτσικο.

— Γκίρτς;

— Γκίρτς.

— Κριστιάν;

— Κριστιάν.

— Ορτοντόξ;

— Ορτοντόξ.

Μας δεχτήκανε με χαρές σχεδόν παιδιάτικες. Γελούσανε, και μεις γελούσαμε, μας χάριζαν κονσέρβες, σουγιάδες. Με τα μεγάλα τους χέρια μάς χτυπούσανε στην πλάτη. Τραβούσανε και μας δείχναν από την τραχηλιά τους χρυσά, σιντεφένια σταυρουδάκια και φυλαχτάρια κρεμασμένα με αλυσιδίτσες. Σταυροκοπιόντανε με τον ορθόδοξο τρόπο.

— Κριστιάν! Κριστιάν!

Φάγαμε μαζί, κουβεντιάσαμε ώρες δίχως να καταλαβαίνει γρι ο ένας απ' τη γλώσσα τ' αλλουνού. Όμως συνεννοηθήκαμε περίφημα. Η αγάπη κ’ η όχτρα έχουνε διεθνή γλώσσα.

Βρήκα κ' ένα νεώτατον αξιωματικό, λεπτοκαμωμένο σαν κορίτσι, με μεγάλα γυαλιά και γελαζούμενα χείλη, που θυμόταν απ' το σκολειό του μερικά αρχαία, τσάτρα-πάτρα. Τα μαλλιά του ήταν ξανθά σαν του καλαμποκιού, είχε κ’ ένα χρυσό μουστακάκι.

— Ημείς ρούσιαν λίαν Έλληνες αγαπώμεθαν! Οδησσόν λίαν Έλληνες! Λίαν!

Πήρε ύφος και μου απάγγειλε κάτι αλαμπουρνέζικα, που, όπως με βεβαίωσε ήταν Όμηρος από το πρωτότυπο. Κατόπι κάμανε μια μεγάλη χορωδία και μας τραγούδησαν λαϊκά τραγούδια. Καμπόσοι τα κομπανιάριζαν με κάτι μακριές μπαλαλάικες που τις σήκωναν στη ράχη σταυρωτά με το ντουφέκι τους. Δεν κατάλαβα τα λόγια των τραγουδιών, μα σίγουρα θα μιλούσαν για ένα δάσος χιονισμένο, για ένα χωριό χιονισμένο, που οι μπουχαρίδες των καλυβιώ του θυμιάζουνε γαλάζιον καπνό μέσα στον παγωμένον αγέρα. Ξανθιές γυναίκες με χοντρές πλεξούδες κάθουνται πίσω απ' τα κλειστά τους τζάμια, με το λευκό κούτελο ακουμπισμένο στο γυαλί. Σκουπίζουν αργά με το δάχτυλό τ' αχνισμένο τζάμι και βλέπουνε στα χαμένα, μακριά, μακριά, το ρούσικο κάμπο που δεν τελειώνει παρά στα ουρανοθέμελα. Μέσα στην απέραντη πλατωσιά, ένα μονοπάτι χαραγμένο στο χιόνι από τα έλκηθρα. Ένα μονοπάτι που πήρε τα παλικάρια του χωριού και τα πήγε μακριά, μακριά, πέρα από τα σταχτιά ουρανοθέμελα. Ίσως και πέρα απ' τη ζωή.

Οι μορφές των τραγουδιστάδων ήταν σοβαρές, τα παιδιάτικά τους τα σλάβικα μάτια βούρκωναν. Σαν τέλειωσαν το τραγούδι μείναμε πολλήν ώρα ακίνητοι μαζί τους, ταξιδεύοντας πάνω στα φτερά της μουσικής, που ενώνει τις καρδιές, γιατ' είναι η γλώσσα τους η πανανθρώπινη.

Σαν κάμαμε τις τετράδες για να φύγουμε, οι Ρούσοι βάλανε παπαρούνες μέσα στις μπούκες των τουφεκιώ μας. Ήτανε σα μια παράξενη λιτανεία με ατσαλένιες λαμπάδες, που στην κορφή τους άναβε η πιο χαρούμενη φλόγα.

— Αντίο! Αντίο!

Ο πολύ νέος αξιωματικός πετά το καπέλο του, λυγερός, σχεδόν διάφανος μέσα στο φως.

— Χαίρε, λίαν, Έλληνες! Χαίρε!

Πόση αγάπη υπάρχει στον κόσμο! Άφθονη σαν ποτάμι που χύνεται μέσα σ' έναν κάμπο. Ανθισμένη σαν ένας λόφος κόκκινος από τις παπαρούνες, που σε φωνάζουνε να τις κόψεις. Δεν έχεις παρά να σκύψεις να τις κόψεις.

[πηγή: Στράτης Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω. Το βιβλίο του πολέμου, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα 1959.