Το Σιντριβάνι Στραβίνσκι

Στην μοντέρνα γειτονιά Μπομπούρ του Παρισιού, η οποία αποτελεί έναν προσφιλή τόπο συνάντησης καλλιτεχνών του δρόμου βρίσκεται η ιδιότυπη κατασκευή του Σιντριβανιού Στραβίνσκι «La Fontaine Stravinsky» με τα δεκαέξι μηχανικά έργα γλυπτικής, που κινούνται και ψεκάζουν νερό.

Η ιδέα της κατασκευής του Σιντριβανιού Στραβίνσκι εντάσσονταν σε ένα εκτενές πρόγραμμα γλυπτικής, το οποίο περιελάβανε την κατασκευή επτά σύγχρονων σιντριβανιών από γλυπτά σε διάφορες πλατείες της πόλης. Το όνομα του Ρώσου συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) εισηγήθηκε ο Pierre Boulez, μαέστρος και ιδρυτής του IRCAM. Ο οργανισμός εδρεύει κοντά στην Πλατεία Στραβίνσκι και είναι αφιερωμένος στην σύγχρονη μουσική και μουσικολογία. Στο μουσικό έργο του Στραβίνσκι συγκαταλέγονται όπερες, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο, αλλά και χοροδράματα με πιο γνωστά το «Πουλί της φωτιάς», την «Πετρούσκα» και την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».

Ο Ελβετός γλύπτης Jean Tinguely και η Γαλλίδα εικαστικός και γλύπτρια Niki de Saint Phalle ανέλαβαν τον σχεδιασμό των γλυπτών. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 16 Μαρτίου 1983 και το Σιντριβάνι Στραβίνσκι αποτέλεσε ένα από τα πρώτα δημόσια σιντριβάνια της πόλης, μετά την κατασκευή των σιντριβανιών του Palais de Chaillot που χτίστηκαν για την Έκθεση του Παρισιού του 1937.

Τα μαύρα μεταλλικά γλυπτά του Jean Tinguely, κατασκευασμένα από χάλυβα και αλουμίνιο, και τα πολύχρωμα γλυπτά της Niki de Saint Phalle από υαλοϋφάσματα (Fiberglass) και πολυεστέρα, αναπαριστούν γνωστούς χαρακτήρες από το πολύπτυχο μουσικό έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Τα δεκαέξι μηχανικά γλυπτά είναι τοποθετημένα σε μια υδάτινη ρηχή επιφάνεια που εκτείνεται σε 580 τ.μ. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει το χρωματιστό «Πουλί της φωτιάς» της Niki de Saint Phalle που παραπέμπει στο δημοφιλή χορόδραμα του Στραβίνσκι. Το βλέμμα προσελκύουν και η πολύχρωμη «Γοργόνα», ο «Ελέφαντας», το «Φίδι», καθώς και οι έννοιες που αναπαρίστανται, όπως είναι η «Αγάπη», ο «Θάνατος», η «Καρδιά», «Η Ζωή», το «Μουσικό κλειδί Σολ».

Τα δεκαέξι γλυπτά του Σιντριβανιού Στραβίνσκι συνθέτουν μια ζωηρή εικονοποιία από αντιθετικές έννοιες και μορφές ζώων και αποτελούν μια ευφάνταστη και ευχάριστη αναφορά στο ιδιόμορφο μουσικό σύμπαν του Στραβίνσκι.

 

 

Κεντρική φωτογραφία SCTroyenne www.flickr.com

Φωτογραφίες Mister J Photography www.flickr.com