Ο διαδικτυακός ηχητικός χάρτης ‘Mapping the Sounds of Leicestershire and Rutland’ (Χαρτογραφώντας τους ήχους του Λέστερσαιρ και Ρούτλαντ) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Unlocking Our Sound Heritage’ (ξεκλειδώνοντας την Ηχητική μας Κληρονομιά) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Τμήμα Μουσειλογίας του Λέστερ. Το πρόγραμμα ‘Unlocking Our Sound Heritage’ υποστηρίζεται από την Βρετανική Βιβλιοθήκη (British Library) και έχει στόχο να διασώσει τους εθνικούς ήχους της Αγγλίας και να καταστήσει πιο εφικτή την πρόσβαση σε αρχεία της χώρας που διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος ηχογραφημένων ήχων.
Tο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 με τις αγαπημένες «Κυριακές στην Τεχνόπολη» που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά την Κυριακή 17 Μαΐου 2020. Η δράση έχει θέμα «Inclusion for all» και είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τις βασικές αξίες που πρεσβεύει το θέμα που επέλεξε για φέτος το ICOM: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή». Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. Το θέμα του φετινού εορτασμού θέτει στο επίκεντρο τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, τα οποία μέσα από τη δράση τους προωθούν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.
Το μουσείο Χόρνιμαν (Horniman Museum and Gardens) στεγάζει σημαντικές συλλογές αντικείμενων από το πεδίο της ανθρωπολογίαs και της φυσικής ιστορίας. Το μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα που προέρχονται από την γεωγραφική περιοχή της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, τα οποία είχαν συλλεχθεί από τον Frederick John Horniman κατά την αποικιακή περίοδο. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις των εθνογραφικών συλλογών είχαν στόχο να δημιουργήσουν εικόνες και αφηγήσεις που απεικόνιζαν τις κοινωνίες της Αφρικής και της Ανατολής ως εξωτικές και παράδοξες. Βασικό μέλημα των ανθρωπολογικών μουσείων ήταν να αφηγηθούν την ιστορία της ανθρωπότητας, ταξινομώντας τα αντικείμενα ανά φυλή, γεωγραφία κτλ. παρουσιάζοντας μια εικόνα πρωτόγονων κοινωνιών και ημι-πολιτισμένων λαών. Αναμφίβολα, το μουσειολογικό πλαίσιο στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα αντανακλούσε την αντίληψη που είχαν τα δυτικά μουσεία για τις μη δυτικές κοινωνίες και του υλικού πολιτισμού τους.
Το Μικρό Μουσείο του Δουβλίνου, «The Little Museum of Dublin» βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο St. Stephens Green. Είναι μάλλον ένα απο τα λιγότερο γνωστά μουσεία της πόλης, αλλά σταδιακά φαίνεται να αποκτάει ευρεία αποδοχή, τόσο από τουρίστες όσο και από τους Δουβλινέζους. Ιδρύθηκε το 2011 από τον Trevor White, και διαθέτει στην μόνιμη συλλογή του, πολυάριθμα αντικείμενα καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας, που παραχωρήθηκαν σταδιακά από τους πολίτες του Δουβλίνου. Βασικός σκοπός του Μικρού Μουσείου του Δουβλίνου είναι να αφηγηθεί την ιστορία της πόλης, εστιάζοντάς στην κοινωνική και πολιτική ιστορία του Δουβλίνου κατά τον 20ό αιώνα, αναδεικνύοντάς πολιτικά γεγονότα και ημερομηνίες ορόσημά της πόλης, μεταξύ των πιο σημαντικών γεγονότων και η Πασχαλινή Εξέγερση του 1916.
Μη τον ξεχνάτε λοιπόν τον νέον αυτόν, το κάθετον τούτο λάβαρον της θλίψεως και του θανάτου, τον νέον αυτόν που εις τας ακτάς του Αμβρακικού απέπτη, τον άσπρον άγγελον με τα κατάμαυρα πτερά μη τον ξεχνάτε, και, ακόμη, να τον αγαπάτε. Ήτο μεγάλος ποιητής ο νέος αυτός και ευγενής. Το λέγω και θα το ξαναπώ πολλάκις ― είναι μεγάλος ποιητής ο Κώστας Καρυωτάκης. [...]
Με την έκθεση "Inside Out" η τέχνη μεταφέρεται από τους παραδοσιακούς κλειστούς χώρους, στο αστικό περιβάλλον, στα σημεία συνάντησης των πολιτών και σε σημεία αναφοράς της πόλης.
Στο Μουσείο Παιχνιδιών (Spielzeugmuseum) του Μονάχου εκτίθεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή ιστορικών παιχνιδιών από την οικογενειακή συλλογή του Ivan Steiger, προσφέροντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παιχνίδια του χθές.
To Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου που αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γερμανίας, επιχειρεί – μέσα από την τεράστια και σπάνια συλλογή του - να αναδείξει την ιστορία, αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, διαδραματίζοντας παράλληλα και έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα της σύγχρονης έρευνας.
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας διαθέτει μια μοναδική συλλογή αντικειμένων της ασιατικής τέχνης. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, πορσελάνες, μικροτεχνίες, ενδύματα, κοσμήματα, νομίσματα, θρησκευτικά είδωλα τα οποία αναδεικνύουν την αισθητική, την τέχνη, και τον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι λαοί της Άπω Ανατολής, της ΝΑ και Κεντρικής Ασίας.
Το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας, διοργάνωσαν την έκθεση με τίτλο «Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και εργοστάσια». Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2016, επιχειρεί να αναδείξει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης.
Η Οικία Μουσείο Γκαουντί «Casa Museo Gaudí» βρίσκεται στο Πάρκο Γκουέλ «Park Güell» στην συνοικία Gràcia της Βαρκελώνης, και λειτουργεί από το 1963 ως μουσείο αφιερωμένο στην μνήμη και το πολυσχιδή αρχιτεκτονικό έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926).