The Little Museum of Dublin

Δουβλίνο, Ιανουάριος 2020

Το Μικρό Μουσείο του Δουβλίνου, «The Little Museum of Dublin» βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο St. Stephens Green. Είναι μάλλον ένα απο τα λιγότερο γνωστά μουσεία της πόλης, αλλά σταδιακά φαίνεται να αποκτάει ευρεία αποδοχή, τόσο από τουρίστες όσο και από τους Δουβλινέζους. Ιδρύθηκε το 2011 από τον Trevor White, και διαθέτει στην μόνιμη συλλογή του, πολυάριθμα αντικείμενα καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας, που παραχωρήθηκαν σταδιακά από τους πολίτες του Δουβλίνου. Βασικός σκοπός του Μικρού Μουσείου του Δουβλίνου είναι να  αφηγηθεί την ιστορία της πόλης, εστιάζοντάς στην κοινωνική και πολιτική ιστορία του Δουβλίνου κατά τον 20ό αιώνα, αναδεικνύοντάς πολιτικά γεγονότα και ημερομηνίες ορόσημά της πόλης, μεταξύ των πιο σημαντικών γεγονότων και η Πασχαλινή Εξέγερση του 1916. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιούνται ημερήσιες ομαδικές ξεναγήσεις στους μικρούς χώρους του μουσείου από εμψυχωτές-ξεναγούς, αναλαμβάνοντάς τον ρόλο του διαμεσολαβητή και συγχρόνως προάγουν την ομαδική εμπειρία. Πρόσωπα από τον τομέα της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της υποκριτής, της μουσικής, της λογοτεχνίας αλλά και άσημοι πολίτες γίνονται το επίκεντρο των αφηγήσεων, ενώ η ξενάγηση συνοδεύεται και με σύντομες αναφορές σε γεγονότα που επηρέασαν καθοριστικά την φυσιογνωμία της πόλης, μεταξύ αυτών και η οικονομική κρίση που έπληξε την Ιρλανδία.

Οι ιστορίες της πόλης που έχουν εύθυμο χαρακτήρα ζωντανεύουν μέσα από την θεατρικότητα του ξεναγού-εμψυχωτή, ο οποίος με γαργαλιστικό ύφος συνδέει τα αντικείμενα που εκτίθενται στο εκθεσιακό δωμάτιο με το παρελθόν και την ζωή των Δουβλινέζων. Ανάμεσα στις πιο διασκεδαστικές και αξιομνημόνευτες ιστορίες της πόλης ξεχωρίζει αυτή του Thomas Dudley, η οποία γίνεται αφόρητα κωμική όταν ο ξεναγός την αναπαριστά με ιρλανδική προφορά. Ο Thomas, ήταν λάτρης των ταινιών γουέστερν και μετα χρόνια του προσδόθηκε το ψευδώνυμο «Bang Bang». Την δεκαετία του '50 και '60, ο μεσήλικας κύριος συνήθιζε να τριγυρνάει στους πολυσύχναστους δρόμους του Δουβλίνου, επέβαινε στο τραμ της πόλης, κρατώντας ένα μεγάλο εκκλησιαστικό κλειδί, το οποίο χρησιμοποιούσε ως όπλο και φώναζε επιδεικτικά στους επιβάτες «Bang Bang», δηλαδή «σε χτυπώ, σε χτυπώ». Ένα φανταστικό παιχνίδι δράσης, μια Performance που ενθάρρυνε την συμμετοχή των πολιτών, έχοντας ως χώρο δράσης τους δημόσιους χώρους και τα μέσα μεταφοράς της πόλης. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι πολίτες συμμετείχαν στο παιχνίδι του Thomas, άλλοτε ανταπέδιδαν τα πυρά με φανταστικά όπλα και άλλοτε προσποιούνταν ότι έπεφταν νεκροί από το όπλο του δεινού σκοπευτή «Bang Bang». Η εμβληματική μορφή του Thomas Dudley έγινε συνώνυμη με του διασκεδαστή της πόλης και η ιστορία του συνδέθηκε άρρηκτα με τις αστικές ιστορίες και τις μυθικές φιγούρες του Δουβλίνου.

Τελειώνοντας αυτή η αφήγηση, μια σκέψη διαπέρασε το μυαλό μου και ίσως και σε μερικούς ακόμα επισκέπτες: «Ποιος δεν θα ήθελε να συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι που δεν υπάρχουν αληθινές σφαίρες;». Nα γίνεσαι πάλι παιδί, έχοντας ως σκηνικό όχι το δωμάτιο σου, αλλά την πόλη που μεγάλωσες. Κοντολογίς, η ιστορία του «Bang Bang» είναι μια οικεία, παιδική και ρομαντική εικόνα της πόλης που οι παλιότερες γενιές Δουβλινέζων θα θυμούνται, είτε γιατί θα την είχαν βιώσει ως εμπειρία, είτε οι γονείς τους, θα την είχαν αφηγηθεί σε αυτούς. Δίχως αμφιβολία, ο φιλοπαίγμων αφηγηματικός λόγος του ξεναγού διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών από την αρχή έως το τέλος της ξενάγησης και οι εξιστορήσεις διατηρούν μια εσκεμμένη αίσθηση παραδοξότητας όσον αφορά την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Δουβλινέζων.

Οι ξεναγήσεις σε μουσεία με αναφορά στην πολιτική και κοινωνική ιστορία του Δουβλίνου δεν αποτελούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά εντάσσονται σε μια ευρύτερη πολιτιστική στρατηγική που ενθαρρύνεται από τον δήμο και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Καθημερινά, ημερήσιοι αλλά και νυχτερινοί δημόσιοι περίπατοι με ποικίλες θεματικές ενότητες λαμβάνουν χώρα μπροστά σε μνημεία, ιστορικά κτίρια και αγάλματα του Δουβλίνου. Πλάι σε αυτές τις ενέργειες, βρίσκεται και η ακαδημαϊκή κοινότητα, υποστηρίζοντας μεταπτυχιακά προγράμματα που εστιάζουν στην Δημόσια Ιστορία, με τα μουσεία να εντάσσονται παραδοσιακά σε αυτό το πεδίο, καθώς αποτελούν έναν τομέα που ανασυγκροτεί το παρελθόν, και που καθιστά την ιστορική γνώση πιο προσφιλή και συνάμα τεκμηριωμένη στο ευρύ κοινό. Αδιαμφισβήτητα, κοινός παρονομαστής των δράσεων αυτών αποτελεί η πόλη, οι  ξεναγήσεις σε μουσεία και οι ιστορικοί περίπατοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο Δουβλίνο, καθώς διαθέτει έντονο ιστορικό παρελθόν και μια ανεπανάληπτη λογοτεχνική παράδοση.

Κεντρική φωτογραφία: The Little Museum of Dublin

The Little Museum of Dublin https://www.littlemuseum.ie/

Τοποθεσία: 15 St Stephen's Green, δυο λεπτά από την διάσημη οδο Grafton Street.

Το δωμάτιο του διάσημου πολιτικού Alfie Byrne. Εκλέχθηκε Δήμαρχος του Δουβλίνου έως και δέκα φορές και οι Δουβλινέζοι των αποκαλούσαν ‘Shaking hand of Dublin’. Φωτογραφία Μαρία Γεωργιάδου
Το δωμάτιο του διάσημου εκδότη Robert “Bertie” Smyllie. Ο Smyllie διεύθυνε την εφημερίδα «The Irish Times» από το 1934 έως το 1954. Φωτογραφία Μαρία Γεωργιάδου.