Θεατρική performance απο την Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

 

Tο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 με τις αγαπημένες «Κυριακές στην Τεχνόπολη» που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά την Κυριακή 17 Μαΐου 2020. Η δράση έχει θέμα «Inclusion for all» και είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τις βασικές αξίες που πρεσβεύει το θέμα που επέλεξε για φέτος το ICOM: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή». Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην  πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. Το θέμα του φετινού εορτασμού θέτει στο επίκεντρο τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, τα οποία μέσα από τη δράση τους προωθούν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου σχεδίασε και προτείνει μια σειρά από online δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα από διαφορετικές ηλικίες και ομάδες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όλες οι δράσεις έχουν στόχο να αναδείξουν πολύτιμες έννοιες για κάθε κοινωνία, όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη και η διαφορετικότητα, προάγοντας ταυτόχρονα την εξάλειψη των διακρίσεων, τόσο μέσα στο μουσείο όσο κι έξω από αυτό.
Το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα της Κυριακής 17 Μαΐου περιλαμβάνει ένα δημιουργικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, μια συναρπαστική διαδικτυακή ξενάγηση στο ΒΜΦ με απόδοση στη νοηματική γλώσσα, ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη θέση της γυναίκας και των νέων στην εργασία, καθώς και μια θεατρική περφόρμανς για οικογένειες και παιδιά που θα μεταδοθεί ζωντανά από το ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ» που στεγάζεται στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 2. Όλες οι δράσεις θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ.

απο το Δελτίο Τύπου του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα: https://gasmuseum.gr

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» με την παράσταση "Οι κυρίες Πορτατίφ". Η θεατρική performance συνιστά ενα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχει σχεδιαστεί ειδικά για κωφούς, βαρήκοους αλλά και ακούοντες. Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 6 ετών κι άνω. 

Υλοποίηση Ιδέας

Στην παράσταση συμμετέχουν κωφοί και ομιλούντες ηθοποιοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και την Νοηματική Γλώσσα, ταυτόχρονα με τη φωνητική ερμηνεία. Η δράση πραγματοποιείται συνδυάζοντας είδη διαφορετικών τεχνών όπως είναι η παντομίμα, αλλά και ένα καινοτόμο στοιχείο το Visual Vernacular, το οποίο είναι μια μορφή σωματικού θεάτρου που εκτελείται κυρίως από κωφούς καλλιτέχνες. Περιέχει στοιχεία ποίησης και παντομίμας  για να εκφράσει μια ιστορία, η οποία συνδυάζει την κινησιολογία, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου και κάποιες λέξεις της νοηματικής γλώσσας. 

Η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια τόσο σε κωφά, όσο και ακούοντα παιδιά.

Οι κυρίες Πορτατίφ 

Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας που έφτιαξε το εργοστάσιο φωταερίου; Τι σχέση έχει με τις κυρίες Πορτατίφ; Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις απογόνους του επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο φωταερίου, τις κυρίες Πορτατίφ! Μέσα από τις ιστορίες τους θα ανακαλύψουν την ιστορία του Γάλλου επιχειρηματία αλλά και την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου. 

 

 

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»

Η Ομάδα έχει παρουσιάσει παραστάσεις σε διαφορετικά είδη θεάτρου από κλασικό ρεπερτόριο μέχρι μοντέρνο θέατρο και από παιδικό θέατρο μέχρι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις σε διάφορα φεστιβάλ, σε θέατρα, σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικα ιδρύματα. Ενδεικτικά, στο Ίδρυμα Κακογιάννης, στο θέατρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στους Δελφούς, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών κ.α. Το 2018 η Ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Δελφούς με την παράσταση "Από το Σκοτάδι στο Φως"-8 Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης) για την World Blood Donor Day. Πρόσφατα, η Ομάδα συμμετείχε με ομιλία της παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική της πορεία στο συνέδριο Audience Blending by Arts (ABBA) Innovative Bilingual Theatre for deaf and hearing actors, European Economic and Social Committee, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή δέκα ανάλογων ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών σχημάτων. 

Η Θεατρική δράση θα παρουσιαστεί ζωντανά από το από το Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

την Κυριακή 17 Μαΐου στις 12.00. Διάρκεια διεξαγωγής: 45’

 

Facebook: Theatrical Group of Deaf "Crazy Colors" https://www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors/?fref=ts

Facebook Group: Theatrical Group of Deaf "Crazy Colors" https://www.facebook.com/groups/171594649596850/?fref=ts

Κεντρική Φωτογραφία © Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»