Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια

"Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια". Μια αναδρομή στο Βιομηχανικό Παρελθόν της πόλης

Το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας, διοργάνωσαν την έκθεση με τίτλο «Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και εργοστάσια». Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2016, επιχειρεί να αναδείξει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης.

Η έκθεση «Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και εργοστάσια», εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016», που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας και προβάλλει μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία των πρώτων βιομηχανικών επιχειρήσεων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μεταπολίτευση.

Στους χώρους του Διοικητηρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο εκτίθενται σπάνια τεκμήρια που αφορούν στην ιστορία και τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Κείμενα, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικές αφηγήσεις, καθημερινά αντικείμενα, οπτικοακουστικό και εικαστικό υλικό, καθώς και φωτογραφίες από την τότε ζωή των εργατών, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα συνεκτικό αφήγημα για το βιομηχανικό παρελθόν της Ελευσίνας.

Ο μουσειολογικός σχεδιασμός της Ερατώ Κουτσουδάκη αναδεικνύει με διαδραστική διάθεση άγνωστες πτυχές από τις πρώτες βιομηχανικές δραστηριότητες του τόπου. Στόχος της έκθεσης, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της, η κ. Κουτσουδάκη, είναι ο «αναστοχασμός της σημασίας του εργάζεσθαι αλλά και του επιχειρείν».

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να περιπλανηθεί και να γνωρίσει την ιστορία των ελληνικών εργοστασίων, όπως την «Κλωστουφαντουργία Βέρμιον», το εργοστάσιο τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ», τα χρωματουργεία «ΧΡΩ.ΠΕΙ», όπως και άλλων επιχειρήσεων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα, καθώς και να ανακαλύψει τις ιστορίες των ανθρώπων που συνέδεσαν την ζωή τους με αυτά, από βιομηχανικούς εργάτες έως επιχειρηματίες.

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Αρχιτέκτων - Μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη

Διάρκεια: Έκθεσης 24/09 εως 15/11/2016

Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο - Διοικητήριο, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Είσοδος Ελεύθερη

Δελτίο τύπου  aisxylia.gr

Φωτογραφίες www.insider.gr

Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια
Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια
Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια
Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια
Βιομηχανική Ελευσίνα: Άνθρωποι και Εργοστάσια